Cultuur historische wandeling Plantloon op 17 november

Cultuur historische wandeling Plantloon op 17 november

kampeerboerderij en minicamping de Runsvoort

de ideale uitvalsbasis voor deze wandeling op zondag 17 November

Persbericht


Cultuurhistorische wandeling Plantloon

Op zondag 17 november kunnen belangstellenden deelnemen aan een cultuurhistorische wandeling door Plantloon, onderdeel van Nationaal Park De Loonse en Drunense duinen. Gidsen van het nationaal park brengen gedurende tweeënhalf uur sporen uit het verleden tot leven met boeiende en verrassende wetenswaardigheden. De excursie start om 10:00 uur bij café-restaurant het Galgenwiel, Burg. Smeelelaan 124 in Waalwijk.

Het gebied is eeuwenlang het toneel geweest van de mens in gevecht tegen water en stuivend zand, maar ook dat van grensconflicten tussen de rivaliserende Heren van Loon op Zand, Waalwijk en Baardwijk. Gidsen van het nationaal park nemen u deze ochtend mee terug in de tijd en laten u relicten uit vroegere tijden zien.

Zo ontdekt u de Turfvaart, die vanaf 1400 is aangelegd en belangrijk is geweest voor de welvaart voor de inwoners van Loon op Zand en omliggende gemeenten. Leer meer over de ontginningen bij de Achterste Hoef. U wandelt langs het Galgenwiel, een langgerekte ‘vijver’ en de Melkdijk, een dijklichaam midden in het bos. Benieuwd wat de relatie tussen deze twee is? Neem dan deel aan de wandeling!

Landgoed
Het landgoed Plantloon is oorspronkelijk aangelegd in Engelse landschapsstijl. Door de ontginningen en aanplant van bomen is er een afwisselend gebied ontstaan met hoeves, loof- en naaldbossen, oude lanen, houtsingels en dijken. Doordat de mens het landgoed voor een groot deel heeft aangelegd, is er tijdens de wandeling ook aandacht voor de ontstane gevarieerde natuur.

Kosten en aanmelden
Kosten van deelname zijn €5,- voor volwassen en €2,50 voor kinderen t/m 12 jaar. De betaling vindt plaats bij de gids op locatie. Aanmelden is niet nodig. Honden mogen helaas niet mee. De wandeling is niet geschikt voor buggy’s.

Andere excursies
Door het jaar heen vinden excursies plaats onder leiding van gidsen van het nationaal park. Benieuwd naar welke? Neem een kijkje op np-deloonseendrunenseduinen.nl > activiteitenoverzicht.

Noot voor de pers
Voor meer informatie over bovenstaande excursie kunt u contact opnemen met Jeffrey Raymakers van IVN Brabant 0411 – 61 41 11 of j.raymakers@ivn.nl.

De foto uit de bijlage mag geplaatst worden onder vermelding van de fotograaf Ad Kuijpers