Wandeling door De Brand op 2 Mei

Wandeling door De Brand op 2 Mei

Minicamping en kampeerboerderij de Runsvoort, de ideale uitvalsbasis voor deze excursie
Wandeling door De Brand

De lente heeft lang op zich laten wachten, maar is nu toch echt aangebroken! Dit is nergens beter zichtbaar dan in De Brand. De voorjaarsbloeiers als bosanemonen, speenkruid en pinksterbloemen staan hier uitbundig in bloei! Loop donderdag 2 mei samen met gidsen van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen door De Brand. De gidsen laten u graag de schoonheid van dit natuurgebied zien. De twee uur durende wandeling start om 10.00 uur. De startlocatie krijgt u te horen bij aanmelding via np-deloonseendrunenseduinen.nl.

Natuurgebied De Brand is in tegenstelling tot het noordelijk deel van het nationaal park erg nat. Van oorsprong is het een veengebied, dat in de Middeleeuwen ontgonnen is voor de brandstof. Vandaar de naam ‘De Brand’. Tegenwoordig kenmerkt het zich door een fijn mozaïek van moeras, bos en schrale grasland. Hierdoor is het rijk aan flora en fauna. Bijzondere plantensoorten zijn de verschillende veenmossen, zegges, Gagel en Fladderiep. Deze laatste soort is een zeldzame boom in Nederland. Planten als Bosanemoon, Pinksterbloem en Gewoon speenkruid genieten met u mee van de voorjaarszon. Bijzondere vogels zijn onder andere Blauwborst en Wielewaal.

Tijdens de wandeling vertelt de duingids over de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van het landschap door de jaren heen. Ook het effect van intensieve veehouderijen in de buurt is zichtbaar voor de oplettende wandelaar. Door het optreden van kwelwater is het oppassen voor natte voeten. Gebruik van laarzen wordt dan ook aangeraden!

Kosten en aanmelden
Kosten van deelname zijn €5,- voor volwassen en €2,50 voor kinderen t/m 12 jaar. Graag gepast betalen bij de gids op locatie. Deelnameplaatsen zijn beperkt! Vanwege de grote populariteit van deze wandeling, vragen wij u zich aan te melden via np-deloonseendrunenseduinen.nl > activiteitenoverzicht. Honden mogen helaas niet mee. De wandeling is niet geschikt voor buggy’s.

Noot voor de pers
Voor meer informatie over bovenstaande excursie kunt u contact opnemen met Jeffrey Raymakers van IVN Consulentschap Brabant 0411 – 61 41 11 of j.raymakers@ivn.nl.

De foto’s uit de bijlage mogen geplaatst worden onder vermelding van de fotograaf Bart Horvers of Sylvester van Drunen.