NP De Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park de Loonse en Drunense duinen

Onze camping zit aan de uitlopers van NP de Loonse en Drunense duinen. Binnen 3 km staat u midden in het park. Het park is enerzijds grotendeels een afwisseling van droge zandverstuivingen en naaldbos, maar ook de uitgestrekte beekdalzone van de Zandleij hoort erbij. Hier ligt met name het natuurgebied De Brand bij Udenhout, met zijn afwisseling van hakhoutbossen, natte weilanden en moerasruigtes. Het totaal is meer dan 35 km² groot.

Met een omvang van 465 hectare is het stuifzandgebied in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen nog maar een fractie van wat het ooit is geweest. Hiervan is slechts nog 270 ha. actief in beweging. Het stuifzand groeit steeds verder dicht met bomen en dreigt totaal te verdwijnen. Daarom is er een stuifzandherstelplan opgesteld. Je zult daardoor ook regelmatig op verschillende plaatsen in het park een schaapskudde zien. Deze zorgen ervoor dat op aangewezen plaatsen geen nieuwe beplanting komt, en dat het stuifzand weer zijn gang kan gaan in het gebied.

Je kunt het park te voet, per fiets of per paard bezoeken. Ook honden zijn toegestaan maar wel aangelijnd! Er zijn een aantal aangewezen gebieden waar de hond wel los mag rond lopen. Er zijn vele wandel en/of fietsroutes in het natuurgebied. Fiets en wandelkaarten zijn bij ons verkrijgbaar voor een geringe vergoeding.

Het nationaal park heeft geen bezoekerscentrum. Om bezoekers en recreanten te informeren, kunt u terecht bij de verschillende Natuurpoorten.

Wilt u van te voren al wat informatie inwinnen? Ga dan naar de officiële site van: NP de Loonse en Drunense duinen.

 

Wilt u deelname aan een georganiseerde wandeling door het gebied? Dan kunt u op de volgende website kijken welke wandelingen er binnenkort georganiseerd worden en u hiervoor inschrijven!