‘s-Hertogenbosch

‘s-Hertogenbosch / Den Bosch

‘s-Hertogenbosch ook wel Den Bosch genoemd ligt op 16 km afstand van onze camping. Den Bosch is een prachtige oude stad en de hoofdstad van onze provincie Noord-Brabant.  De stad is vooral bekend vanwege de enorme en prachtig gebouwde Sint-Janskathedraal, een hoogtepunt van de late Brabantse gotiek. Het is een groot kerkgebouw met de titel van kathedraal omdat het de zetel is van de bisschop van ‘s-Hertogenbosch. In de Sint-Jan staat het genadebeeld van Onze Lieve Vrouwe van ‘s-Hertogenbosch (de Zoete Moeder).

Het middeleeuwse stadscentrum van ‘s-Hertogenbosch is een van het oudste en meest complete van Nederland. De binnenstad is het grootste omwalde gebied van het land. Het bezit ook het oudste nog bestaande bakstenen huis van Nederland, De Moriaan, waar momenteel het VVV-kantoor is gevestigd. Deze is gelegen aan de Markt in het centrum. Dit is tevens de perfecte uitvalbasis voor een wandeling door deze prachtige oude binnenstad. Voel je niet geschroomd en loop vooral eens de kleinere en smalle straatjes in, en je zult versteld staan van de pracht en praal van deze stad.

Uniek voor een middelgrote stad is de situatie tussen ‘s-Hertogenbosch en Vught: daar grenst het buitengebied, thans natuurgebied “Het Bossche Broek”, nog altijd pal aan de oorspronkelijke middeleeuwse stadswal. Aan de stadswallen wordt momenteel gewerkt om die volledig in de oorspronkelijke zichtbare staat terug te krijgen. De stad werd hiervoor verkozen tot Europese vestingstad van het jaar 2005.

Verder staat de stad ook bekend om het Noordbrabants Museum, het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch (voorheen Museum Het Kruithuis). Op de Markt staat een standbeeld van de 15e eeuwse schilder Jeroen Bosch, gemaakt door August Falise; het Jheronimus Bosch Art Center is een museum in de stad waarin zijn werken centraal staan.

Een andere attractie is de nu volledig gerestaureerde Binnendieze, waar verschillende rondvaarten de gelegenheid bieden de stad ondergronds te bewonderen. De Binnendieze is in 1996 gerestaureerd en is nu toegankelijk voor rondvaartboten. Niet aan claustrofobie of arachnofobie lijdende belangstellenden kunnen reserveren voor drie rondvaarttrajecten in het systeem van de Vughterstroom.

Wilt u meer informatie over ‘s-Hertogenbosch of wilt u een wandeling of rondvaart reserveren neem dan een kijkje op de site van: Visit Den Bosch